Un model de rol pentru copii să învețe să gândească critic-constructiv

Un ajutor pentru părinți ce vor mai mult integral și natural: din farfurie la educație

Am chemat-o pe Anagrania în ajutor în primul rând pentru a avansa agenda de pâine integrală în familia mea, ca de altfel logica de nutriție cu alimente integrale, naturale, neprocesate. Deși în casă nu au văzut și mâncat niciodată decât pâine integrală, închisă la culoare, mai densă, copiii până în 3 ani erau super încântați să primească în afara casei pânea albă și pufoasă. Parte din asta era și faptul că era diferit de ce făcea mama, știu:o) Altă parte este că, într-adevăr, pâinea albă și pufoasă este mai ușor de mestecat. Dar de aceea avem dinți, le-am spus, și le spun încă ani mai târziu același lucru, și după ce le-am arătat cum să citească etichetele atent și să vadă ce NU e comestibil în pânea convențională.

 În format AUDIO, lb română.

În al doilea rând, ca mamă de fete: voiam să le dau de foarte devreme un mesaj de încredere și iubire față de propriul corp, contrar culturii dominante ce nu susține încrederea fetelor în ele, iubirea și acceptarea față de propriul corp și trimite spre multe rețete de fericire exterioare.

Și în al treilea rând, voiam un model de nou fel de gândi și acționa: pentru ca avem, cultural vorbind, un nivel de rezolvare de conflicte de grădiniță. Avem multe conotații negative ale termenului de conflict în sine și nu ne echipăm copiii cu un mod de gândire și instrumente constructive de a față conflictelor la orice vârstă. Adulții în conflicte, fără instrumente, se întorc emoțional de obicei la vârsta de grădiniță. “Imi iau jucăriile și plec acasă / nu mă mai joc niciodată cu tine”, fiind una din strategiile cele mai comune de separare emoțională care se face la toate vârstele. Cum ar fi să vedem conflictul ca pe o oportunitateExistă mereu soluții care răspund tuturor părților, dincolo de luptă.  Ăsta e mesajul Anagraniei. O prințesă hotarâtă, conectată la corpul ei, capabilă să spună NU ferm și prietenos și să găsească soluții constructive. Pentru că, dacă practicăm creativitatea in conflicte devreme, vom avea la îndemână mereu o mulțime de soluții.

Anagrania vine, deci, cu o poveste complexă care:

  • pune semne de întrebare,
  • pune în discuție convenții și
  • nu renunță până cu găsește o soluție constructivă care o scoate din opoziție și luptă pentru a crea ceva nou și minunat care include toate părțile în conflict.

Nu e genul cu care să-ți pui copiii la culcare în 5 minute fără discuții. De aceea le spunem povești de practică la Școala in Pădure, de făcute adevărate, de la casă la casă:o)

Anagrania este, deci, o rebelă constructivă, o feministă în același timp conservatoare, capabilă să vadă contradicțiile unui mod de gândire și să propună altul.

Companiile de produse cosmetice au segment de piață pe care fac marketing nișa de 3-5 ani. Iar mesajul constant este: “Nu esti destul de buna asa cum esti, Doar cumpără produsele noastere și cu ele, fericirea!” O rețetă de NEfericire pe viață, de fapt.
Ca educatori, e important să incepem și noi cu educatia la fel de devreme să le spunem fetelor ȘI băieților că nu tre să fie nicicum altfel decât sunt, grozavi, unici, multitalentați oricum.
Anagrania duce logica naturalului din povestea manifest verde Mirabela și Grădina Pădure din grădină în farfurie.
Suntem ceea ce mâncăm. La fel cum suntem ceea ce gândim.
Și, nu în ultimul rând, povestea Anagraniei e despre comunitate, suroritate, colaborare.

***

Provocarea Anagraniei – Transformă conflictul în oportunitate

Poveste ilustrată pentru copii, publicată in limba engleză în iulie 2018. Autoare: Ina Curic, Ilustratoare Varga Tunde

Premii internaționale: 2019, Medalie de Onoare – International Writers Award, Institute for Education, Research and Scholarships.

In limba română este disponibilă Aici în format Audio povestită de Mira Mureșan (9 ani). Durată 17  minute.

Descriere: Ai fete care au început să aibă complexe legate de corp induse de presiuni exterioare? Ți-e greu să-ți convingi copiii de beneficiile alimentelor integrale? Ai lupte de putere și conflicte cu copiii tăi?

Cere ajutorul prințesei Grânelor în această poveste despre maturitate emoțională! Încearcă rezolvare creativă de conflicte cu o prințesă care are curajul să se exprime! Anagrania ajunge la vârsta la care o prințesă trebuie să primească o educație potrivită unei moștenitoare la tron. Consilierii regatului o trec prin multe încercări stresante pentru a fi la moda timpului. Asta o determină, în cele din urmă, pe prințesă să spună NU impunerilor și să găsească o soluție constructivă la provocarea ei. Soluția creativă pentru conflictul ei interior implică toate părțile într-un festival al cerealelor de aur care sărbătorește diversitatea și unicitatea. Prin alegoria călătoriei cerealelor de grâu, povestea oferă o baza alegorică pentru a promova nutriția cu cerealele integrale.

Temele explorate de poveste includ:

* expunerea standardelor de frumusețe și a stereotipurilor de gen nesănătoase pentru fete * promovarea soluționării conflictelor în mod pașnic și creativ * importanța comunității și a solidarității, * sărbătorirea diversității și unicității fiecăruia.

Despre autoare: Ina Curic este specialistă în gen social și pace și conflicte. A început lucrul cu fete și femei pe teme de echitate de gen, stimă de sine și imagine corporală în România în 2002, și apoi a lucrat internațional în zone post-război până în 2011. Puteți accesa gratuit publicațiile ei pentru fete, tineri și lucru cu grupuri de femei din 2003 și 2005 AICI.

*

Ascultă cântecul Anagraniei în limba română!

Și cântecul Anagraniei în engleză!

Descarcă gratuit mai jos: o Fișă cu informații adiționale despre varietăți de grâu incluse în poveste & Întrebări de reflecție pe marginea poveștii de discutat în familie.

 Anagrania Fisa de activitate in familie

*

Poți cumpăra AICI Povestea Anagraniei în format AUDIO, 

și susține educația pe care o facem cu Școala în pădure.