Am început proiectul de Școală în Pădure în 2015 într-un grup de părinți prieteni preocupați de oportunitățile de învățare integrală disponibile pentru copii lor.

Ca părinți care practicăm conștiența în relațiile de familie și cu copiii, căutăm alternative la sistemul de educație dominant care să servească nevoilor copiilor oferindu-le un cadru de explorare și libertate maximă în natură.

Mulți dintre cei care suntem astăzi părinți ne-am petrecut copilăria jucându-ne liber, nestructurat, fără supraveghere atentă și în medii naturale multe ore și zile în șir. Da, inclusiv iarna, pe frig sau pe ploaie. Asta a contribuit in mod esențial la cine suntem astăzi.

Astăzi, copiii petrec tot mai mult timp în interior, sunt sub supraghere atentă majoritatea timpului și cu dispozitive electronice de care ne este tot mai greu să îi dezlipim. Când temperaturile sunt sub 0 grade Celsius, la -5 nu vedem mai deloc copii afară, nici în bălți pe vreme “urâtă” de ploaie, și nu pentru că asta nu le-ar place.

Știm că joaca liberă, nestructurată, în mediu natural este extrem de importantă pentru dezvoltarea lor armonioasă în adulți autonomi, fericiți și responsabili.

Copiii au nevoie de joacă, de libertate să-și exploreze imaginația, creativitatea și personalitatea. Învățarea experiențială are loc peste tot, dincolo de sălile de clasă.

Subiectele academice sunt importante; și despre ele însă cunoașterea care rămâne pe termen lung este tot prin învățare aplicată. Chimie distractivă, matematică cu fractali în natură, fizică cuantică aplicată: rămânem cu exemple pe care nu le vom uita niciodată spre deosebire de teoriile învățate in clasă.

Natura are un rol important în învățarea și construirea conceptului  de integrare în lume. La Școala în Pădure transpunem asta în educație, într-un mod profund, plin de sens si practic.

Abordarea noastră aduce uitarea inhibițiilor și a regulilor exagerate. “Nu e voie”   a fost scos din vocabular  pentru a fi inlocuit  cu ” atenție!” sau “haideți și voi!”

Inclusiv reamintirea de a ne juca ca adulți și nu doar a ne preface pentru copii, care simt asta de altfel! Uneori avem multe de învățat de la ei, nu doar invers.

Învățarea prin joacă și distracție este deviza noastră!

Vă așteptăm și pe voi!

Mai multe despre noi aici.