Școala în pădure este atât un cadru educativ cât și o pedagogie, folosind cadrul natural al pădurii și al altor medii naturale pentru a încuraja independența și stima de sine la copii și tineri. Programele de Școală in Pădure aspiră la imersiune în natură in care curricula include  observarea și interacțiunea cu elementele lumii naturale. Subiectele sunt interdisciplinare și vaste, incluzând mediul natural, rolul copacilor în societate, complexitatea ecosistemului, recunoașterea de plante și animale specifice. Printre aptitudinile personale valorizate sunt munca în echipă, rezolvarea de probleme, creativitatea.

Acest concept generic descrie  o abordare a educației și un program educativ ce există încă din 1950, cu mii de programe extinse în toată lumea, începând cu Danemarca  și Suedia, China, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Statele Unite si Canada.

În Germania există astăzi peste 700 de grădinițe în pădure. Din 1993, Waldkindergarten sunt recunoscute de stat și primesc subvenții. Mare parte din ele nu dispun de infrastructură incălzită în interior, dincolo de o toaletă afară, baracă de unelte, un tipee/cort, iurtă sau o structură semi-deschisă cu un loc de foc. În general în grădinițele din pădure copiii sunt afară 80, 90% din timp.

În țări din Europa și America de Nord există numeroase modele de organizare a programului de școală și grădiniță care includ timp petrecut în spații naturale (pădure, crâng, marginea apei) de la fiecare zi afară, la jumătăți de zile, sau doar 2, 3 zile pe săptămână.

De ce acum?

Copiii care frecventează  programe de grădiniță în pădure sunt mai fericiți și au rezultate mai bune la toate testele din timpul școlii primare decât cei care urmează grădinițe convenționale. (Studiu Gemania, Gorges 2000)

Natura are un rol important în învățarea, dezvoltarea, și construirea conceptului  de integrare în lume. Școala în Pădure oferă oportunitatea ca acesta sa fie transpus in educatie, într-un mod profund, plin de sens si practic.

  • La origine, termenul de grădiniță – kindergarten, introdus de Friedrich Froebel în sec 19- desemna un loc unde copiii învățau prin joacă, petrecând  cea mai mare parte a timpului în natură. Acest lucru este tot mai alterat de practicile curente în învățământul din toată lumea, inclusiv in  Romania unde copiii petrec in general afară  maxim 1 oră pe săptămână sau deloc in sezonul rece.
  • Copiii din numeroase țări cu infrastructură tehnologică dezvoltată petrec tot mai mult timp în fața televizorului și calculatorului, în detrimentul mișcării în aer liber. În timp, aceasta are consecințe negative asupra dezvoltării inteligenței socio-emoționale și motrice.
  • Există o mișcare internațională in educație care promovează reîntoarcerea în natură și medii naturale ca și cadre ideale pentru activitatea de invățare.
  • Schimbul de bio-fotoni care are loc în natură are un rol esențial pentru  starea noastră de sănătate și pentru buna dispoziție  (cf  fizicii cuantice, vezi și Traian Stănciulescu, cercetător român de renume internațional).

Activități tipice și beneficii pentru dezvoltare

Activitate Beneficiu în dezvoltare
Jocuri imaginative folosind orice resurse naturale și idei la îndemână Aceasta îi ajută pe copii să-și exploreze propriile gânduri fără ghidajul unui designer de jucării
Joc de rol Imaginație, lucru în echipă împărtășite
Construirea de adăposturi sau alte structuri largi, cu ajutorul adulților și al altor copii Definirea unui obiectiv, planificare, lucru în echipă, perseverență
Numărarea de obiecte și căutarea de tipare matematice în natură Matematică și recunoaștere vizuală
Jocuri de memorie folosind obiecte naturale și cadrul natural existent Memorie, numire de obiecte, recunoașterea locurilor și a peisajului
Ascultare de povești, cântare de cântece și rime Artă, dramă, concentrare
Desenare de scene Artă
Cățărare în copaci și explorarea pădurii Crește puterea, echilibrul și conștientizarea propriului corp
Aranjare de obiecte pentru a crea o imagine, construirea unei jucării Artă, creativitate

Surse:

O’Brien, L and Murray, R. (2006). A marvellous opportunity for children to learn: a participatory evaluation of Forest School in England and Wales. Forest Research, Farnham. 52 pp. Downloadable from http://www.forestresearch.gov.uk/fr/INFD-5Z3JVZ

Rebecca Carruthers Den Hoed (ed.) (2014) Forest and Nature Schools in Canada: A Head, Heart Hands Approach to Outdoor Learning

Forest Kindergarten Wikipedia page, http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_kindergarten