Haideți să aducem împreună mai multă mișcare și natură în educație!
“Școala în Pădure” este atât un cadru educativ cât și o pedagogie, folosind cadrul natural al pădurii și al altor medii naturale pentru a încuraja independența și stima de sine la copii și tineri. Programele de Școală în Pădure aspiră la imersiune în natură în care curricula include observarea și interacțiunea cu elementele lumii naturale. Educația de mediu și o logică a grijii față de natură au sens și rezultate care rezista în timp dacă creăm contexte reale de conectare și imersiune în natură. Astfel avem șanse să înțelegem mai bine și propria natură, ceea ce se apropie de scopul real al educației.
Natura poate fi al treilea părinte și un mare profesor care să contribuie cu ușurință la educația integrată a copiilor noștri.
Pornind de la o inițiativă de comunitate din Oradea în 2015, am creat platforma de școala în pădure pentru a ne susține împreună, ca părinți și pedagogi interesați de potențialul educativ și de maximizare a învățării, bucuriei, și conectării in natură.
Interesul pentru această pedagogie este în creștere, cu multe inițiative care au apărut în țară în ultimii ani de la grădinițe și școli private care integrează tot mai multe activități în natură, la dascăli din sistemul școlar care caută alternative, la povești și cărți resursă ce pot inspira la acțiune, aventură și explorare în natură. Tot mai multi părinți vor mai mult de la educație.
Avem întrebări in jurul cărora dorim conversație, colaborare și inspirare reciprocă:
* Cum putem crea spații de învățare, mișcare, aventură și explorare în natură? 
* Cum putem sprijini și încuraja și alți părinți și pedagogi să folosească natura pentru a crea experiențe deosebite de învățare?
* Care sunt nevoile părinților și educatorilor, de la inspirație la acțiune și ieșiri în natură, în practică?
Cu drag, de ființe libere în natură,
Ina Curic
Oradea: Proiectul pilot de grădiniţă în pădure a început în octombrie 2015 îmbinând specificul școlii în pădure cu pedagogia Waldorf și alte instrumente educative de comunicare empatică și transformare de conflicte.
Inteligența emoțională și relațională ocupă un rol central în activitatea la pădure. Începem și încheiem ziua cu cerc de conectare la sentimente și nevoi, reflectând împreună asupra experiențelor din pădure și împărtășind apreciere. Comunicarea nonviolenta este un reper important și o limbă pe care o vorbim împreună.
De asemenenea, folosim poveștile Inei Curic, Imagine Creatively ca instrumente educative în practica educativă și ducem școala în pădure pe Tărâmul Poveștilor Adevărate. Pentru că viața este o poveste pe care o scriem constant, din rolul asumat de creator responsabil pentru ceea ce avem și ceea ce dorim să schimbăm.
Haideti si pe fb.me/cercdepoveste

Școala în pădure în lume

Acest concept generic descrie  o abordare a educației și un program educativ ce există încă din 1950, cu mii de programe extinse în toată lumea, începând cu Danemarca  și Suedia, China, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Statele Unite si Canada.

În Germania există astăzi peste 700 de grădinițe în pădure. Din 1993, Waldkindergarten sunt recunoscute de stat și primesc subvenții. Mare parte din ele nu dispun de infrastructură incălzită în interior, dincolo de o toaletă afară, baracă de unelte, un tipee/cort, iurtă sau o structură semi-deschisă cu un loc de foc. În general în grădinițele din pădure copiii sunt afară 80, 90% din timp.

În țări din Europa și America de Nord există numeroase modele de organizare a programului de școală și grădiniță care includ timp petrecut în spații naturale (pădure, crâng, marginea apei) de la fiecare zi afară, la jumătăți de zile, sau doar 2, 3 zile pe săptămână.

De ce acum?

Copiii care frecventează  programe de grădiniță în pădure sunt mai fericiți și au rezultate mai bune la toate testele din timpul școlii primare decât cei care urmează grădinițe convenționale. (Studiu Gemania, Gorges 2000)

Natura are un rol important în învățarea, dezvoltarea, și construirea conceptului  de integrare în lume. Școala în Pădure oferă oportunitatea ca acesta sa fie transpus in educatie, într-un mod profund, plin de sens si practic.

  • La origine, termenul de grădiniță – kindergarten, introdus de Friedrich Froebel în sec 19- desemna un loc unde copiii învățau prin joacă, petrecând  cea mai mare parte a timpului în natură. Acest lucru este tot mai alterat de practicile curente în învățământul din toată lumea, inclusiv in  Romania unde copiii petrec in general afară  maxim 1 oră pe săptămână sau deloc in sezonul rece.
  • Copiii din numeroase țări cu infrastructură tehnologică dezvoltată petrec tot mai mult timp în fața televizorului și calculatorului, în detrimentul mișcării în aer liber. În timp, aceasta are consecințe negative asupra dezvoltării inteligenței socio-emoționale și motrice.
  • Există o mișcare internațională in educație care promovează reîntoarcerea în natură și medii naturale ca și cadre ideale pentru activitatea de invățare.
  • Schimbul de bio-fotoni care are loc în natură are un rol esențial pentru  starea noastră de sănătate și pentru buna dispoziție  (cf  fizicii cuantice, vezi și Traian Stănciulescu, cercetător român de renume internațional).

Activități tipice și beneficii pentru dezvoltare

Activitate Beneficiu în dezvoltare
Jocuri imaginative folosind orice resurse naturale și idei la îndemână Aceasta îi ajută pe copii să-și exploreze propriile gânduri fără ghidajul unui designer de jucării
Joc de rol Imaginație, lucru în echipă împărtășite
Construirea de adăposturi sau alte structuri largi, cu ajutorul adulților și al altor copii Definirea unui obiectiv, planificare, lucru în echipă, perseverență
Numărarea de obiecte și căutarea de tipare matematice în natură Matematică și recunoaștere vizuală
Jocuri de memorie folosind obiecte naturale și cadrul natural existent Memorie, numire de obiecte, recunoașterea locurilor și a peisajului
Ascultare de povești, cântare de cântece și rime Artă, dramă, concentrare
Desenare de scene Artă
Cățărare în copaci și explorarea pădurii Crește puterea, echilibrul și conștientizarea propriului corp
Aranjare de obiecte pentru a crea o imagine, construirea unei jucării Artă, creativitate

Surse:

O’Brien, L and Murray, R. (2006). A marvellous opportunity for children to learn: a participatory evaluation of Forest School in England and Wales. Forest Research, Farnham. 52 pp. Downloadable from http://www.forestresearch.gov.uk/fr/INFD-5Z3JVZ

Rebecca Carruthers Den Hoed (ed.) (2014) Forest and Nature Schools in Canada: A Head, Heart Hands Approach to Outdoor Learning

Forest Kindergarten Wikipedia page, http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_kindergarten