Viața are un sens înalt, dar ce valoare are educația noastră dacă nu-l vom descoperi niciodată? Chiar dacă vom fi extrem de iscusiți, noi nu vom realiza prin aceasta o integrare profundă a gândirii și simțirii, viețile noastre vor continua să rămână incomplete, contradictorii și sfâșiate de temeri de tot felul. Câtă vreme educația nu va cultiva o viziune integrală asupra vieții, ea nu va avea decât o mică valoare.
Pentru a institui o educație adevărată, trebuie să înțelegem semnificația vieții în întregul ei […] Este cu neputință să înțelegem viața în mod abstract sau teoretic. A înțelege viața înseamnă a ne înțelege pe noi înșine și acesta este atât începutul cât și scopul final al educației.
J.Krishnamurti
Cea mai simplă definiție a unui sistem integral consideră ființele umane ca sisteme complexe care integrează domeniul fizic, emoțional, mental și spiritual. Educația integrală e ghidată de înțelegerea că ființele umane se nasc cu o identitate biologică, socială și spirituală unică, dezvoltându-se prin interacțiune constantă intre natură și cultură.
Fiecare copil are daruri, potențial și o traiectorie de viață unice. Scopul educației integrale este să recunoască și să sprijine dezvoltarea potențialului unic al fiecăruia.
Școala în Pădure oferă un context de educație integrală a ființei și o oportunitate de a practica împreună cu copiii ca educatori și părinți, într-un cadru natural, instrumente pentru transformare personală și socială.
Prin această inițiativă transcendem separațiile convenționale dintre lucru și viața de familie, dintre școală și acasă, recunoscând importanța unității sănătoase a acestor arii pentru o viață trăită în armonie.
Practicăm o abordare unitară în legătură cu:
1.hrana pentru corp, suflet și minte
Suntem atenți cu ce ne hrănim atât corpul cât și mintea și sufletul.
Optăm pentru alimentație integrală, locală, organică sau provenind din culturi tradiționale curate.
- Eliminăm zahărul concentrat, de sinteză chimică, alegând fructe locale și îndulcitori naturali.
- Evităm produsele procesate. Ne culegem singuri din pădure, sau plantăm în grădină, frunzele verzi de salată.
Ne hrănim sufletul cu comunicare empatică. Practicăm integrarea vocilor și sentimentelor contradictorii, folosind metafora girafei și a șacalului din comunicarea nonviolenta.
Alegem să fiți subiecti activi în educația copiilor noștri și evităm tentația ușurinței de apela la tabletă. Suntem atenți cu timpul pe care copii noștri il petrec cu orice fel de dispozitive electronice.
2. rolul părinților și al educatorilor care lucrează împreună și la școală și acasă
Proiectul de grădiniță în pădure aduce prin rotație părinții la pădure ca adulți de rezervă pe lângă educatoarea principală, ceea ce îi bucură enorm pe copii, și să le șansa părinților să se implice în mod concret in educația lor, petrecând o zi distractivă în aer liber. Aceasta oferă o oportunitate de a-i implica și pe tați, lărgind paleta de modele, bărbații fiind in mare măsură absenți în invățământul preșcolar. Se știe că la vârsta grădiniței, educatoarele sunt mame surogat pentru copiii; La Grădinița in Pădure ne asumăm acest rol de părinți de rezervă în mod conștient, oferind multiple modele de rol într-o comunitate extinsă.
Pentru a sprijini integrarea comunicării nonviolente practicactă la grădiniță în viața de zi cu zi, de acasă, am inceput un grup de practica bi-lunar pentru părinți.
3. sănătatea
Optăm pentru încredere în înteligența mai mare a corpului care trăiește în cea mai mare parte în armonie cu multe milioane de bacterii. Considerăm că ceea ce ne îmbolnăveşte sunt propriile trăiri conflictuale şi emoţii, nu bacterii şi viruşi pe care îi preluăm din mediu.(Vedeţi medicina germană, Dr. Hammer).
Considerăm mediile naturale curate în comparație cu orașele. Savurând gustarea cu mâinile cu care ne-am jucat cu pământul nu ne îmbolnăvește. Dimpotrivă!
Există cercetări care avertizează împotriva unui mediu mult prea sanitizat in care sunt crescuţi copiii astăzi care nu le dau oportunităţi suficiente de a-şi întări sistemul imunitar.De la pesticidele din sol la refrigerarea si pasteurizarea alimentelor la abuzul de antibiotice si obsesia pentru produsele de curatenie, dorinta de a fi mereu curati si in siguranta ne expune, in realitate, riscului dezvoltarii a diferite afecţiuni cronice.
În cartea Mănâncă “murdar” ca sa fii sănătos!, Dr Josh Axe propune o soluţie foarte simplă pentru multe probleme de sanatate: nu trebuie decât sa folosim mai mult „pământ“.
Dr. Axe oferă sugestii concrete care să ne ajute să ne „murdărim“ putin:
- să renunţăm la săpunurile antibacteriene,
- să folosim uleiuri esenţiale pentru produsele de îngrijire,
- să reducem consumul de antibiotice,
- să consumăm miere naturală,
- să petrecem mai mult timp in aer liber,
- să mâncăm produse de sezon,
- să reducem stresul si să includem mai multe alimente bogate in probiotice in hrana noastră zilnica.
Practica noastră de educaţie integrală în natură le include!
Referinţe:
- Despre educație, J.Krishnamurti
- Comunicarea Nonviolenta – un Limbaj al Vietii – Marshall B. Rosenberg
- Medicina cu susul in jos: Şi dacă Hammer avea dreptate?, de Giorgio Mambreti
- Mănâncă “murdar” ca sa fii sănătos!, Dr Josh Axe