Dragi părinți și pedagogi interesați de potențialul educativ al naturii,


Veniți voi la pădure sau venim noi cu Mirabela la școală?
Săptămâna “Școala Altfel” este o oportunitate minunată să deschidem porțile școlii în pădure pentru toate vârstelecu două programe diferite: unul în pădure și unul la școală. Din primăvara 2018 mai multe școli și licee din Oradea au venit la Școala în Pădure pentru o jumătate de zi de imersiune în natură.
Am lucrat la pădure cu copii și tineri de la grădiniță până la liceu.
Oferim program adaptat pe grupe de vârstă diferite.
Puteți tipări aici o pagină de info. Pentru detalii legate de tipul de program și costuri contactați: Ina Curic, pe Facebook pagina de Școală în Pădure sau email: contactATscoalainpadure.ro
Avem în program diferite activități cu mare potențial de învățare, integrare și transformare.
Exemple de activități:
- Explorare senzorială, activarea simțurilor.
- Exerciţii reflective şi de conectare cu natura.
- Observaţie atentă (lupe şi microscop) cu reflecţii despre rolul oamenilor in eco-sistemul.
- Jocuri in echipă, exerciţii de echilibru
- Jocuri imaginative, artă şi tablouri de pădure
- Drumeţie şi identificare copaci şi plante din flora spontană (cu proprietăţi comestibile și medicinale)
- Construirea de adăposturi folosind resurse naturale
- Ascultare şi creare de poveşti cu practică de inteligenţă emoţională şi conectare.
Evaluare de la participanți
În cuvintele copiilor de clasa a III a: “Cea mai tare excursie forever”; “Când mai venim la pădure?” și “Eu nu mai plec acasă”, “Eu rămân aici!”. Fiecare a apreciat din multele tipuri de activități și jocuri altceva.
Cum lucrăm?
Folosim o metodologie integratoare din învăţarea durabilă (head, heart, hands). Învățarea transformativă, care durează în timp, se întâmplă în mod optim la intersecția dintre intelect, emoție și corp.
Plantăm semințe pentru viitor prin diferitele activități și reflecții care ating mai multe tipuri de inteligență, apreciind valoarea fiecăruia.
O etică de protecție a naturii – din care suntem parte integrantă– nu devine reală în acțiune decât dacă prilejuim o conexiune adevărată cu frumusețea și echilibrul delicat a tot ce ne înconjoară.
La școala în pădure construim un pod între natura – care era departe- și mine, care sunt parte integrantă din natura care mă susține și pe care o iubesc. Cum mă port atunci? Cu mine, cu ceilalți, cu natura? Ce las în urma mea? Important să ne punem constant aceste întrebări şi să creăm experienţe speciale atât pentru elevi cât şi pentru dascăli.

O grădină și la școală?
Din septembrie 2019 avem în limba română cartea “Grădina Pădure a Mirabelei” pe care o propunem școlilor ca un cadru simbolic pentru educația în natură.
“Grădina-pădure a Mirabelei”(Ina Curic, Kinga Kelemen, 2017) este o carte manifest pentru educația în natură, grădină și pădure. O poveste inspiratoare despre o fetiță hotărâtă care știe că visele pot deveni realitate cu colaborare între prieteni și acțiune în comunitate.
Pe marginea poveștii drept cadru simbolic, oferim activități adiționale în natură: grădinărit și cerc de poveste interactiv multi-senzorial atât la pădure cât și în spațiul verde al școlii.

Vă propunem vizita autoarei la școală cu cerc de poveste interactiv și în afara Școlii Altfel.
O activitate de 1-1,5 ore cu cerc de poveste interactiv și explorare multi-senzorială în spațiul verde al școlii, inclusiv cu instrumente pentru grădinărit.
Mai multe detalii aici despre povestea Mirabelei, premii și recenzii internaționale
Pentru informații suplimentare legate de tipul de program și costuri contactați-mă:
Contact: Ina Curic, pe Facebook pagina de Școală in Pădure sau email contactATscoalainpadure.ro
