Dragi părinți și pedagogi interesați de potențialul educativ al naturii,

Activarea simțurilor: explorare legat la ochi.
Testare atenție și rapiditate, atelier la Râmnicu Vâlcea

Veniți voi la pădure sau venim noi cu povestea Mirabelei la școală?

Săptămânile de “Școala Altfel” și “Școala verde” sunt oportunități minunate să deschidem porțile școlii în pădure pentru toate vârstele cu două programe diferite: în pădure și/sau la școală.  Începând cu primăvara anului 2018, sute de elevi din mai multe școli și licee orădene au venit la Școala în Pădure pentru imersiune în natură.

Oferim activități educative și de teambuilding la pădure, adaptate vârstei, de la grădiniță până la liceu. 

Pentru elevi de gimnaziu și liceu, activitățile la pădure includ componente de lucru în echipă mai complexe și oportunități de reflecție mai extinse.

Accesați aici o pagină de info cu activități propuse școlilor la pădure sau în școală. Pentru detalii legate de tipul de program și costuri contactați: Ina Curic, pe Facebook pagina de Școală în Pădure sau email: inacuric@ gmail.com

Avem în program diferite activități cu mare potențial de învățare practică.

Exemple de activități în mediu de pădure:

  • Explorare senzorială, activarea simțurilor.
  •  Exerciţii reflective şi de conectare cu natura.
  •  Observaţie atentă (lupe şi microscop) cu reflecţii despre rolul oamenilor in eco-sistemul.
  • Jocuri in echipă, exerciţii de echilibru
  • Jocuri imaginative, artă şi tablouri de pădure
  • Drumeţie şi identificare copaci şi plante din flora spontană (cu proprietăţi comestibile și medicinale)
  • Construirea de adăposturi folosind resurse naturale
  • Ascultare şi creare de poveşti cu practică de inteligenţă emoţională şi conectare.

Evaluare de la participanți

În cuvintele copiilor de clasa a III a: “Cea mai tare excursie forever”; “Când mai venim la pădure?” și “Eu nu mai plec acasă”, “Eu rămân aici!”. Fiecare a apreciat altceva din diversele tipuri de activități și jocuri.

Cum lucrăm?

Folosim o metodologie integratoare din învăţarea durabilă (head, heart, hands). Învățarea transformativă, care durează în timp, se întâmplă în mod optim la intersecția dintre intelect, emoție și corp.

Plantăm semințe pentru viitor prin diferitele activități și reflecții care ating mai multe tipuri de inteligență, apreciind valoarea fiecăruia.

O etică de protecție a naturii – din care suntem parte integrantă– nu devine reală în acțiune decât dacă prilejuim o conexiune adevărată cu frumusețea și echilibrul delicat a tot ce ne înconjoară.

La școala în pădure construim un pod între natura – care era departe- și mine, care sunt parte integrantă din natura care mă susține și pe care o iubesc. Cum mă port atunci? Cu mine, cu ceilalți, cu natura? Ce las în urma mea? Important să ne punem constant aceste întrebări şi să creăm experienţe speciale atât pentru elevi cât şi pentru dascăli.

O grădină și la școală? 

Pentru activități care se desfășoară la școală, vă propunem vizita de autoare cu cerc de poveste. O astfel de activitate durează 1 ora sau 1,5 ore dacă se iese la explorare in curtea/grădina școlii, cu copii de la 4 la 9 ani.

Cercul de poveste este interactiv, aduce interacțiune cu plante medicinale si comestibile și, posibil, explorare multi-senzorială în spațiul verde al școlii, inclusiv cu instrumente pentru grădinărit.

Din septembrie 2019 avem în limba română cartea “Grădina Pădure a Mirabelei” pe care o propunem școlilor ca un cadru simbolic pentru educația în natură. 

Grădina-pădure a Mirabelei”(Ina Curic, Kinga Kelemen, 2017) este o carte manifest pentru educația în natură, grădină și pădure. O poveste inspiratoare despre o fetiță hotărâtă care știe că visele pot deveni realitate cu colaborare între prieteni și acțiune în comunitate.

Pe marginea poveștii drept cadru simbolic, oferim activități adiționale în natură: grădinărit și cerc de poveste interactiv multi-senzorial atât la pădure cât și în spațiul verde al școlii.

Vizită cu cerc de poveste la Școala nr 16 Oradea

Mai multe detalii aici despre povestea Mirabelei, premii și recenzii internaționale

Pentru informații suplimentare legate de tipul de program și costuri actualizate vă rog să ne contactați:

Contact: Ina Curic, pe Facebook pagina de Școală in Pădure sau email  inacuricATgmail.com

Autoare și facilitatoare activități: Ina Curic, Specialistă în pace și conflicte cu experiență internațională, pedagog pentru educație in natură, autoare. Școala în pădure este un program început in comunitatea orădeană în octombrie 2015.

Identificare și degustare plante comestibile din grădină și flora spontană.